پروتئين ها :
جدول آنالیز اسیدهای آمـینـه خوراک سگ :
مواد مغذی
واحد
مرحله رشد و تولید مثل
(حداقل)
مرحله نگهداری سگهای بالغ (حد اقل)
پروتئین خام
%
22
18
آرژنین
%
0.62
0.51
هیستیدین
%
0.22
0.18
لوسین
%
0.72
0.59
لیزین
%
0.77
0.63
متیونین-سیستین
%
0.53
0.43
فنیل آلانین-تیروزین
%
0.89
0.73
ترئونین
%
0.58
0.48
تریپتوفان
%
0.2
0.16
والین
%
0.48
0.39
اسید لینولئیک
%
1
1
چربی خام
%
8
5
مولدر درون سال 1838واژه پروتئین را بـه معنای برترین و مـهمترین بکار برد پروتئین نیمـی از وزن جامد بدن و 20 % کل سگ بالغ راو شامل مـیشود تقریبا نیمـی از آن درون ماهیچه ها 5/1 درون استخوان و غضروف و 10/1 درون پوست و بقیـه درون بافتها و مایعات دیگر قرار دارند صفرا و ادرار تنـها ترکیباتی هستند کـه در حالت طبیعی بدن پرو تئین ندارند )
در اوایل قرن ببیستم فردی بنام فولین متابولیسم پروتئین آنرروژن و اگزوژن را از یکدیگر تفکیک داد او نشان داد متابولیسم آندوژن (پروتئینـهای بدن)به دفع ماده نیتروژن داری بـه نام کراین مـی انجامد کـه برای وزن بدن و مصرف انرژی بازال نسبتا ثابت هست از طرفی متابولیسم اگزوژن (پروتئین موجود درون غذا )به دفع اوره مـی انجامد و با توجه بـه احتیـاجات بدن مقدارش با مـیزان پروتئین غذا تغییر مـیکند
بسیـار مـهم هست پروتئین و به وسیله اسیدهای امـینـه تقسیم مـیشود –حود 300 نوع اسید آمـینـه درون طبیعت و جود دارد کـه و اسید های امـینـه کـه در ساختمان پروتئین شرکت دارند همگی آلفا آمـین و از نوع Lمـیباشد .گلایسین ساده ترین نوع اسید آمـینـه هست . جدول کامل آزمایش تخصصی خون کمبو کلسیم کـه به طور متوسط 16%پروتئین را تشکیل مـیدهد .
با اینکه حدود بیست نوع اسید آمـینـه ولی درون هنگام هیدرولیز پروتئینـها گاهی که تا 25 نوع اسید آمـینـه بـه وجود مـیآید کربنی کـه به گروه کربوکسیل آن متصل هست کربن آلفا نامـیده مـیشود و بجز گلیسین درون تمام اسید آمـینـه های آلفا آمـین این کربن نامتقارن است )Rدر گلیسین از یک اتم هیدروژن تشکیل شده هست )اسید آمـینـه بتا آلانین درون ساختمان کو آنزیم A.اسید آمـینـه دلتا آمـینو لولینیک (پیش ساز هم )و گاما آمـینو بوتیریک اسید یـا GABAنوعی واسطه عصبی همگی از نوع L بوده و گروه آمـین آن بـه ترتیب بر روی کربنـهای بتا .دلتا .و گاما قرار دارند .اسید آمـینـه های نوع D در دیواره باکتری ها وجود دارند و بسیـار کمـیابند .
با آنکه حدود بیست نوع اسید آمـینـه متفاوت درون ساختمان پروتئینـها درون هنگام هیدرولیز پروتئینـها گاهی حدود 25 نوع اسید آمـینـه بـه وجود مـی آیند .
این 5 نوع اسید آمـینـه عبارتند از :
هیستیدین –پرولین –هیدروکسی لیزین –سیستیدین-دسموزین
اولین پروتئینی کـه در 1961 ساختمان و ترکیب کامل آن مشخص شد مـیوگلوبین یـا پروتئین غضله هست که دارای حدود 150 آمنو اسید از نوع مختلف بوده و یک پروتئین ساده محسوب مـی شود
10نوع از اینـها به منظور سگها بسیـار مـهم تر هست –که حتما در جیره غذایی قرار گیرد آرژنین –هیستیدین-ایزولوسین-متیونین-فنیل الانین-ترپتوفان و والین –
البته ذکر این مسئله خالی از لطف نیست کـه گاها هستیدین و و/آرژنین را نیمـه ضروری مـیدنند چون این اسیدهای /امـینـه درون توله های درون حال رشد و سگهای باردار ضروری مـیباشد .
نیـاز پروتئین بسته بـه مـیزان سن مـیباشد
گاهی هیدروکسی اسید گلوتامـیک .هیدروکسی لیزین .هیدروکسی پرولین .تیروکسین .تیروکسین .نورولوسین و سیستین را جز اسید آمـینـه ها طبقه بندی مـیکنند .
پروتئینـهای ساده :
پروتئینـهای کروی
مانند آلبومـین (پروتئین اسیدی .)پروتامـین ها (پروتئین بازی )و هیستون ها
2پروتئین رشته ای :
مانند کلاژن کـه شامل گلیسین .پرولین.هیدروکسی پرولین هست .کراتین کـه در آب نامحلول بوده و حاوی مقدار زیـادی سیستئین کـه در ساختمان مو ناخن و شاخ بکار مـیرود .الاستین و فیبروئین (ابریشم)
پروتئینـهای مرکب
1-1قند (کم)+پروتئین زیـاد--------گلیکو پروتئین(پروتئین پلاسما)
1-2قند (زیـاد)+پروئین کم--------پپتیدوگلیکان یـا پروتئو گلیکان (اسید هیـالورونیک)
2ترکیب چربی پروتئین :از ترکیب چربی ها با پروتئین لیپو پروتئین بدست مـیآید کـه بر حسب دانسیته بـه انواع شیلومـیکرون .VLDL.LDL.HDL تقسیم مـیشوند و مبنای حرکت الکترو فورزی بـه انواع گاما .پره بتا .بتا و آلفا تقسیم مـیشوند
ترکیب مواد دیگر با پروتئینـها
کروموپروتئین مانند سرولوپلاسمـین.مـیوگلوبین.هموگلوبین .یسیتوکروم
هموپروتئین .مانند سیتوکرومـها.مـیوگلوبین.همو گلوبین
متا پروتئینـها مانند سرولوپلاسمـین CUترانسفارینFE.پلیمراز Zn
فسفوپروتئین مانند کازئین شیر وتیلین .فسفوویتین درون تخم مرغ
نوکلئو پروئین مثل کروموزوم و ریبوزوم
آنزیمـهای تجزیـه کننده پروئینـها :
اگزوپپتیداز (پپتیدازها )
الف )کربوکسی پپتیداز
ب)آمـیلو پپتیداز
آندو پتیداز (پروتئیناز )
مانند پپسین و ترپسین کـه پیوند لایزین و آرژنینبا اسید آمـینـه های بعدی هیدرولیز مـیکنند .کیمو ترپسین کـه پیوند بین تیروزین و فنیل آلانین را با اسید آمـینـه های بعدی هیدرولیز مـیکند .
روش های حذف گروه آمـین و NH3
ترانس آمـیناسیون
یـا جابجایی بک گروه آمـین از یک اسید آمـینـه بـه یک کتواسید .
2د آمـیناسیون:یـا حذف گروه آمـین بـه روش اکسیداتیو کـه بوسیله آنزیم گلوتامات دهیدروژناز انجام مـیگیرد .
دآمـیداسیون:با حذف گروه آمـیدی از آسپارژین .گلوتامـین بـه وسیله آنزیمـها آسپارژیناز و گلوتامـیناز
سرنوشت گروه آمـین اسیدهای آمـینـه )NH3(
آمونیـاک تولید شده بـه وسیله روشـهای گروه آمـین درون سنتز اسیدهای غیر ضروری .پلی آمـین و اوره شرکت مـینماید .
ضمنا درون کلیـه ها نقش مـهمـی درون تعادل phیـا اسیدیته خون دارند
نکات مـهم درون مورد پروتئینـها :
غذاهای غنی از پورین حاوی مقادیر زیـادی اسید نوکلیک مـیباشد
منابع پروتئین :گوشت مرغ –گوشت قرمز- ماهی – تخم مرغ سویـا شیر (کازئین )
اسید آمـینـه گلوتامـیک درون انعقاد خون نقش مـهمـی بعهده دارد .
در بیو سنتز پروتئینـها به منظور تولید هر پیوند پپتیدی 4 ملکول ATP
مصرف مـیشود .
در بیماران مزمن کبدی علاوه بر اسید آمـینـه های حلقوی تیروزین .فنیل آلانین و تریپتوفان آزاد مـیزان اسیدآمـینـه مانند متیونین .گلوتامـین .سرین .ترئونین.هیستیدین .آسپارژین .لیزین و سیستئین درون سرم افزایش مـی یـابد و لی از غلظت آسید آمـینـه های شاخدار مانند والین .لوسین. جدول کامل آزمایش تخصصی خون کمبو کلسیم و ایزو لوسین کاسته مـیشود .
مـیزان پروتئین درون 100 گرم از بعضی غذاها
نخود>کندم>ذرت>برنج
22.5>12.5>7.08>8.9-6.7
مـیزان پروتئین :
ذرت>برنج>ارزن>گندم
7.08%>7.5%>9.5%>11.2%
پروتئین موجود درون گندم گلوتنین –در جو هوردنین –در برنج اوزنین –در ذرت زئین
قسمت اعظم پروتئین مصرفی سگهای پیر بهتر هست از نوع گیـاهی باشد که تا از بروز یبوست درون آنـها جلوگیری شود
انرژی تولید شده از مواد غدایی متفاوت (قند .چربی 0پروتئین )به ازای هر لیتر اکسیژن مصرفی از فرمول زیر تبعیت مـیکند
CO2
----- RQ=
02
RQcho=1
RQfat=0.H7
RQpro=0.8
بنابر این کربوهیدراتها بـه ازای هر لیتر اکسیژن مصرفی انرژی بیشتری تولید مـیکنند
یک نکته درون انسانـها :چنانچه نیتروژن ادرار فردی درون دست باشد و تراز اذت صفر باشد مـیتوان مـیزان کالری کـه این فرد از پروتدینب تموده هست را محاسبه نمود
مثلا اگر ادرار فرد مذکور 10 گرم نیتروژن وجود داشته باشد مـیزان پروتئین و کالری بدین صورت محاسبه مـیشود
6.25*10=62.5
62.5*4=250Kcal
مواد خوراک حیوانی مانند گوشت بـه دلیل آنکه از اکسیداسیون آمـینو اسیدهای سولفوره .اسید سولفوریک و اکسیداسیون نوکئو پروتئینـها و فسفولیپیدهای اسید فسفریک تولید مـیشوند باعث تولید ادرار اسیدی مـیشوند
در سگهای پیر مـیزان نیـاز بـه انرژی کاهش مـی یـابد و لی ذر نیـاز بـه پروتئین .ویتامـین و املاح تغییری ایجاد نمـیشود
مونو سدیم گلوتامات باعث تشذیذ کنندگی طعم گوشت مـیگردد
مـهم مـهم مـهم مـهم مـهم
اثر مثبت حرارت بـه آمـینو اسیدها مربوط بـه آمـینو اسیدهای محدود بـه متیونین هست که درون اثر حرارت با سهولت بیشتری آزاد مـیشوند (حرارت اثرات زیـان آوری بر پروتئین گندم بوجود مـی آورد .
بین مصرف غذاهای غنی از پروتئین و حفظ کلسیم بدن نسبت معوجود دارد بـه طوری کـه مصرف بیش از 2 گرم پروتئین بـه ازای هر کیلو وزن بده درون مردان باعث از دست رفتن یـا تعادل منفی کلسیم مـیشود .
رژیم غذایی سگهای باردار حتما از 3/2 از پروتئین مصرفی ابا پروتئینی با ارزش بیولوژیکی بالا تعیین شود
هضم نـهایی پروتئین بـه اسید آمـینـه بـه وسیله آنزیم پروتئاز صورت مـیگیرد
از فرمول :
انرژی از پروتئین
NDPER=----------------*NPU
کل انرژی
مـی توان کمـیت و کیفیت پروتئین دریـافتی را سنجید بـه طوری کـه هرگاه رژیمـی با 2000کیلو کالری و 50 گرم پروتئین با ارزش 80 درصد داشته باشددر صد NDPER(Net dietary protein energy ratio)به این صورت محاسبه مـیشود
50*4
--------*80%=8%
2000
در این روش کیفیت از نظر انرژی درون نظر گرفته مـیشود و در رابطه با مقدار پروتئین عددی بـه دست مـیآید کـه در واقع کیفیت و کمـیت همزمان با هم اندازه گیری مـیشود
اسید آمـینـه متیونین درون سنتز کراین مو نقش مـهمـی دارد
تمامـی غضلات حاوی آکتین .مـیوزین .تروپومـیوزین هستند و لی درون مـهره دارن غضلات مخطط دارای سیستم تروپونین نیز مـیباشند .
لازم بـه ذکر هست که عضلات صاف فاقد سیستم تروپونین مـی باشند .
در ساختما سلولهای غضلانی دو نوع رشته وجود دارد رشته ضخیم حاوی مـیوزین و رشته های نازک حاوی آکتین تروپومـیوزین و تروپونین است
در ار واکنش بین اسیدهای آمـینـه گلیسین و ارژنین ماده ای بـه نام گوانید اسات تولید مـیشود کـه با اضافه شدن یک گروه متیل از از –sآدنوزین متیونین کراتین بدست مـیآید بابر این اسید آمـینـه های موجود درون کراتی ن عبارتند از گیلیسین متیونین آرژنین کراتین 0نام دیگر کراتین انیدرید کراتین هست .با از دست یک ملکول آب بـه کراتین تبدیل مـیشود و از طریق ادرار دفع مـیشود .کراتین و شکل فسفاته آن یعنی فسفوکراتین درون مغز خون و غضلات وجود دارد
Conalbumin جزء پروتئینـهای سفیده تخم مرغ هست .
6.25 گرمپروتئین مادل 1 گرم اذت هست چون حدود 16 درصد از پروتئین را اذت تشکیل مـیدهد
مصرف سویـا باعث تحریک سیسم ایمنی و افزایش igGمـیشود
لاکتوفرین یکی از مواد باکتریواستاتیک مـیباشد
پروتئینـهای فیبری یـا رشته ای بـه صورت ذنجیره ای از اسید های آمـینـه و بیشتر درون نسوج کـه نقش محافظ کننده و نگهدارنده مانند پوست مو پشم حیوانات و فلس ماهی دیده مـیشود این پروتئین ها بـه عنوان قوام دهنده استفاده مـیشود
پروتئین های موجود درگندم گلوتنین-در جو هوردنین-برنج اوری زنین ذرت زئین مـی باشد
مناسبترین روش تعیین مقدار پروتئین مورد نیـاز روزانـه فرد تایین توازن ازت است
در هنگام محدودیت دسترسی بـه آب بـه علت محدودیت آستانـه تلغیط کلیوی حتما کمتر از پروتئین استفاده کرد
آمـینو اسیدهای کتوژنیک و گلوکوژنیک :
بطور کلی آمـینو اسیدها بعد از آمـین زدایی و شکستن زنجیر ه کربنی تبدیل بـه موادی مـیشوند کـه عبارتند از استیل کو آنزیم A-استو استیل کو آنزیم A—پیپرووات و یـا یکی از مواد واسطه چرخه اسید سیتریک بر حسب اینکه آمـینو اسیدها بعد از تجزیـه بـه کدام یک از مواد فوق تبدیل شوند آنـها را بـه دو دسته کتون ساز و و قند ساز تقسیم مـیکنند .
استیل کوآنزیم Aواستواستیل کوآنزیم Aمـیتوانند بـه اجسام کتونی تبدیل مـیشوند .
لدا آمـینو اسیدها کـه سر انجام بـه این مواد تبدیل مـیشوند را آمـینو اسیدهای کتون ساز یـا کتوژنیک مـینامند و گروهی از آمـینو ایدها نیز مـیتوانند بـه پپرووات وآلفا کتو-گلوتارات-سوکسینیل کوآنزیم Aوفومارات و بلاخره اگزالواستات تبدیل گردند .باتوجه بـه امکان تبدیل این مواد بـه مواد قندی این گروه از آمـینو اسیدها آمـینو اسیدهای قند ساز یـا کتوژنیک مـینامند
آمـینو اسیدهای قند ساز عبارتند از :آرژنین –آسپارژین .آلانین.اسید اسپارتیک .اسید گلوتامـیک .پرولین –ترئونین-سرین .سیستئین-گلیسین.گلوتامـین ومتیونین-والین-هیدروکسی پرولین –هیستیدین
آمـینو اسیدهای کتون ساز عبارتند از :لوسین و لایزین
آمـینو اسیدهای قند ساز و کتون ساز عبارتند از :ایزو لوسین-تیروزین –فنیل آلانین –لایزین –و تریپتوفان
تقسیم بندی آمـینو اسیدها بر مبنای خصوصیـات آنـها :
آمـینو اسیدهای غیر قطبی عبارتند از
لوسین-ایزولوسین-آلانین-متیونین-تریپتوفان-والین-فنیل آلانین-تیروزین و پرولین
دی آمـینو اسیدها :
در ملکول آنـها 2اتم نیتروژن وجود دارد عبارتند از :
آرژنین-هیستیدین-تریپتوفان
آمـینو اسیدهای آمـیدی عبارتند از :
اسپارژین –گلوتامـین –
آمـینو اسیدهای اسیدی (این آمـینو اسیدها فاقد اسید آمـینـه های ضروری مـیباشند ) عبارتند از
اسپارتیک و گلوتامـیک
آمـینو اسیدهای بازی :
لیزین –آرژنین-هیستیدین
آمـینو اسیدهای گوگردی
سیستئین .سیستین.متیونین
آمـینواسیدهای الکلی (دارای عامل هیدروکسیل)
سرین-تروئونین و تیروزین
آمـینو اسیدهای حلقوی عبارتند از
فنیل آلانین تریپتوفان .هیستیدین و پرولین
آمـینو اسیدهای آروماتیک:
فنیل لانین .تریتوفان .تیروزین
آمـینو ایدهای شاخه دار
لوسین یـازولوسین و والین .
آمـینو اسیدهایی کهدارای 2 کربن متقارنـهستند عبارتند از ک
تروئونین و ایزو لوسین (گلیسین تنـها آمـینو اسیدی هست که اصلا کربن نامتقارن ندارد بقیـه آمـینو اسیدهادارای یک کربن نامتقارن مـی باشند
تقسیم بندی امـینو اسیدا بر حسب نباز بدن :
اساسی رشد :
مانند آمـینو اسیدهای سولفور دار به منظور رشد پوست مو ناخن
ترکیبات اساسی بدن :
هورمونـهای انسولین آدرنالین و تیروکسین
تنظیم تعادل آب بوسیله فشار انکوتیک
اگر فشار انکوتیک ایجاد شده بـه وسیله پروتئین پلاسما بسش از فشار هیدرو استایک خون باشد مایع بـه درون خون خود بر مـیگردد و در صورت کمبود پروتئین آلبومـین پلاسما کم شده و از فشار انکوتیک مـیکاهد انقدر کـه مایعات نتوانند بر گردند و در فضای بین سلولی متراکم مـیشوند . درون نتیجه ورم یـاخیز بـه وجود مـی آید کـه اولین نشانـه کمبود پروتئین است
محرک شسنتز پادتن :
پادتن ها اد پروتئینی هر پادتن درون مقابل ماده عفونی یـا آلرژِی زا خاص تولید مـیشوند
نگهداری بدن درون حالت خنثی :
پروتئینـها درون خون ماهیت دوگانـه ای دارند درون مقابل اسید بازی و بالعکس
چند نکته تمتا آنزیمـهای تجزیـه کننده پروتئینـها آبکافتی هستند یعنب به منظور آزاد آمـینو اسیدها بـه آب نیـاز دارند (در سنتز بـه ازای تشکیل هر پیوند یک ملکول آب آزاد مـیشود )
جذب آمـینو اسیدها بـه حاملی بستگی دارد مـیتواند یکی از 5 گروه آمـینو اسیدهای حاصل از پروتئینـها گیـاهی بـه دلیل داشتن مقداری سلولوز کمتز از آمـینو اسیدهای پروتئین حیوانی جدب مـیشوند لبه مسواکی سلولهای اپی تلیـال روده باریک محتوی چندین آنزیم به منظور هیدرولیز اتصالات پپتیدی انواع دی پپتیدها و سایر پلی پپتیدهای کوچک باقی مانده بـه هنگام تماس آنـها با پرزهاست این آنزیمـها عبارتند از
آمـینو پلی پپتیداز و پندین دی پپتیداز دیگر
پروتئینـهای کامل ,ناقص و اسیدآمـینـه های محدود کننده :
پروتئینـهایی کـه دارای 33 درصد آمـینو اسید ضروری 66% غیر ضروری مـیباشند اگر بـه عنوان تنـها منبع پروتئین غذا مورد استفتده قرار گیرند مـی توانند رشد بدن را تامـی کنند و به اینـها پروتئن کامل مـیگوییم همـه پروتئینـهای حیوانی بجز ژلاتین (ژلاتین فاقد تریپتوفان ولیزین است)کامل هست تمام پروتئینـهای گیـاهی بجز پروتئین بادام از جمله پروتئینـهای ناقص به شمار مـیروند مثلا گندم فاقد لایزین و دارای متیونین هست و لوبیـای سویـا متیونین ندارد .
اگر پروتئینی فقط یک نوع اسید آمـینـه ضروری را نداشته باشد درون صورتی کـه به عنوان غذایی مورد استفاده قرار گیرد مـیتواند بافتهای بدن را ترمـیم نماید و لی به منظور رشد کافی نمـیباشد بـه پروتئین مذکور پروتئین نیمـه کامل گفته مـیشودو کمترین آمـینـه اسید /ان آمـینـه اسید محدود کننده نامـیده مـیشود .
آرژنین آمـینواسید محدود کننده کازئین
لیزین آمـینو اسید محدود کننده غلات (مثل گندم)
متیونین آمـینـه اسید محدود کننده حبوبات (مثل لوبیـا)
تریپتوفان اسید آمـینـه محدود کنندهذرت بشمار مـیآید
بیـاد داشته باشیم لیزین آمـینو اسیدی هست که غالبا پروتئینـهای گاهی فاقد آنـها هستند (با افزودن شیر بـه آرد گندم مـیتوان آ»ینـه اسیدهایی را کـه در گندم نیست فراهم کرد )و متیونین آمـینو اسید محدودکننده ای هست که کـه مقدارش درون پروتئینـهای مختلف فرق مـیکند
برای تقویت کندم از لایزین –برای تقویت برنج از تروئونین به منظور تویت جو از لیزین تروئونین و متیونین استفاده مـیشو د
در بیوسنتز پروتئینـها به منظور تولید هر پیوند پپتیدی 4 ملکول ATPبه مصرف مـیرسد .
تقسیم آمـینو اسیدها بر حسب نیـاز بدن
1:اساسی به منظور رشد :مانند اسید آمـینـه های سولفور دار به منظور رشد مو پوست و ناخن
ترکیبات اساسی بدن :هورمونـهای تیروکسین انسولین آدرنالین
تنظیم تعادل آب بـه وسیله فشار انکوتیک: جدول کامل آزمایش تخصصی خون کمبو کلسیم اگر فشار انکوتیک ایجاد شده بـه وسیله پروتئینـهای پلاسما بیش از فشار هیدرواستاتیک خون باشد مایع بـه درون خود بر مـیگردد و در صورت کمبود پروتئین آلبومـین پلاسما کم شـه و از فشار آنکوتیک انقدر مـیکاهد کـه مایعات نتوانند برگردند و در فضای بین سلولی متراکم مـیگردند و در نتیجه ورم یـا خیز بوجود مـیآید کـه اولین نشانـه کمبو د پروتئین هست .
نگهداری بدن درون حالت خنثی :
پروتئینـها درون خون ماهیت دوگانـه دارند (در مفابل اسید حالت بازی عمل مـیکنند و برع)
محرک سنتز پادتن ها :پادتن ها اجسامـی پروتئینی هستند هر پادتن درون مقابل ماده ضد عفونی یـا آلرژی زای خاص تولید مـیشود
روشـهای تعین ارزش کیفی پروتئینـها :
ارزش کیفی per
در این روش کیفیت پروتئین برمبنای افزایش وزن بـه گرم بـه ازای پروتئین مصرف شده بـه وسیله یک حیوان درون حال رشد ارزیـابی مـیشود per ساده ترین روش اندازه گیری کیفی پروتئین هست چون بـه تجزیـه شیمـیایی نیـاز ندارد به منظور این آزمایش معمولا یک مماه طول مـیکشد رژیم غدایی بـه صورتی تنظیم مـیشود کـه حاوی 10 گرم پروتئین بـه ازای هر صد گرم غدا باشد از این روش اغلب از کازئین بـه عنوان پروتئین کنترل کننده استفاده مـیشود
پروتئین مصرف شده (گرم)
PER(PROTEIN-EFFICIENCY RATIO)=--------------------------
افزایش وزن (گرم )
درجه شیمـیایی :
درجه شیمـیایی ا زفرمول زیر تبعیت مـیکند
مـیلی گرم آمـینو اسید درون یک گرم پروتئین نمونـه
درجه شیمـیایی=--------------------------------------------------------*100
مـیلی گرم آمـینو اسید درون پروتئین معیـار
ایراد عمده امتیـاز شیمـیایی درون مقایسه روش PERو BVاین هست که این روش قادر نیست مـیزان مـیزان مسمومـیت زایی پروتئین مورد آزمایش را نشان دهد درون حالیکه درون روش های دیگر از تغدیـه حیوان استفاده مـیکنند
لیزین اسیدآمـینـه گوگرد دار (سیستین و متیونین )و تریپتوفان مـهمترین اسیدهای آمـینـه محدود کننده هستند کـه در محاسبه امتیـاز شیمـیایی نیـاز بـه اندازه گیری دارند
یکی دیگر از روشـهای ارزش کیفی پروتئینـها :
ارزش بیولوژیکی BIOLOGIC VALUE
مـیباشد .
BV نشان دهنده پروتئین هضم و جذب شده از غذا مـیباشد کـه بوسیله بدن مورد استفاده قرار گرفته هست و ادرار ترشح نشده است
در نتیجه این روش وسیله ای به منظور آگاهی نسبت بـه مـیزان کارایی نگهداری پروتئین مصرفی و تبدیل آنـها بافتهای بدن مـیباشد .
نیتروژن ذخیره شده درون بدن
BV=----------------------------------------------
نیتروژن جذب شده
نیتروژن رژیمـی –(نیتروژن ادراری+ نیتروژن مدفوع )
BV=--------------------------------------------------------
نیتروژن رژیمـی –نیتروژن مدفوع
پروتئین با ارزش بیولوژیکی 70 یعنی 70% نیتروژن موجود غذا درون بدن مـیماند یـا بیشتر چنانچه کالری کافی باشد مـیتواند رشد بدن را تامـین نماید
نیتروژن ادرار درون آمـینو اسیدهایی جذب شده ای کـه امـین گری شده اند بـه دست مـیآید و نیتروژن مدفوع ازنیتروژن جذب نشده بـه علاوه مقدار نیتروژنی کـه از دیواره لوله گوارش یـا آنزیمـهای گوارش بدون هضم و جذب جداشده اند تشکیل مـیشود
ارزش بیولوژیکی فقط بر مبنای مقدار نیتروژن جذب شده محاسبه مـیگردد یعنی تفاوتی کـه پروتئینـها از نظر قابلیت هضم با یکدیگر دارند د این اندازه گیری محسوب نمـیشود
ارزش بیولوژیکی
<کازئین=گوشت=ماهی <برنج<شیر<تخم مرغ
75 75 75 86 93 100
گلوتن گندم<آرد بادام زمـینی<آرد کنجاله پنبه<ذرت
44 56 60 72
نسبت کفایت پروتئین :
NPU=ضریب هضم *BV
ضریب هضم پروتئینـها بر مبنای اختلاف بین نیتروژن غذا و و نیتروژن مدفوع بـه طور متوسط 92%مـیباشد
ضریب هضمـی پروتئین
مـیوه<شیر=گوشت ماهی=تخم مرغ
85 97
ریشـه گیـاهان<آرد جو<حبوبات و بادام<برنج
74 76 78 84
ازت باقی مانده
NPU=-----------------
ازت مصرفی
یک نکته:
ویتیلین و فسفوویتینین پروتئینـهای فسفر دار زرده تخم مرغ مـیباشند و اوواآلبومـینو آویدین پروتئینـهای موجود درون سفیده تخم مرغ مـیباشند آویدین مانع جذب بیوتین مـیشود
روشـهای تعیین مرغوبیت پروتئین :
1:تفاوت بین ازت مصرفی و ازت دفعی
2:افزایش وزن بدن نسبت بـه پروتئین دریـافتی
3:اندازه گیری بعضی از آنزیمـهای کبدی
منشا نیتروژن ادرار و مدفوع :
نیتروژن درونی کـه از تجزیـه بافتها بدست مـیآید
نیتروژن بیرونی کـه نتیجه جذب و هضم آمـینو اسیدهایی هست برای ساختن یـا ترمـیم بافتهای اضافی بوده اند
نیتروژن حاصل ا ترکیبات ضروری بدن
دلایل وجود نیتروژن بیرونی درون ادرار
1:در صورتی کـه پروتئین غدا از پروتئین مورد نیـاز بدن بیشتر باشد
2:در صورتی کـه مقدار کالری غذا به منظور تامـین نیـاز بدن کفایت نکند
در صورتی کـه مقدار آمـینو اسیدهای ضروری موجود درون پروتئین کافی نباشد
منشا نیتروژن مدفوع :
نیتروژن نسبتا ثابت و کمـی درون مدفوع ظاهر مـیشود کـه حدود 8% کل نیتروژن کل مصرفی هست و این مقدار با منبع نیتروژن تغییر مـیکند
نیتروژن مدفوع نشان مـی دهد کـه مقداری از غذا هضم نشده هست .
چنانچه نیتروژن غذا برابر با نیتروژن دفعی باشد موجود درون تعدل نیتروژن هست و نشان مـیدهد کـه پروتئین مصرفی به منظور ترمـیم و تعویض بافتها ی بدن کافی ست . ولی درون این حالت رشد یـا افزایش درون بافتها صورت نمـی گیرد درون دو حالت چنین اتفاق مـی افتد :
1:سگهای بالغی کـه کمترین مقدار مورد نیـاز بدن را دریـافت مـیکنند
2:مـیزان نیتروژن غدا از حد اقل مورد نیـاز بیشتر هست ولی منجر بـه رشد نمـی شود
یک نکته تما م ازت بدن از راه متابولیسم مواد غذایی تامـین مـیشود و از راه تنقس هیچ ازتی بـه بدن نمـیرسد
تعادل نیتروژن
نکات مـهم درون باره آلبومـین .گلوبومـین و آمـینو اسیدها :
مـیزان آلبومـین پلاسما نمودار ذخایر پروتئینی متحرک بدن هست مقدار گلوبولین پلاسما (یکی از پروتئینـهای مـهم خون )در کمبود تغذیـه ای (پروتئینی) تغییر نمـی کند ولی مـیزان آلبومـین کاهش مـی یـابد
پروئینـهای متحرک بدن عبارتند از پروتئینـهای کبد –عضلات مخطط معده پوست (پروتئین مغز درون تغییرات مقاوم هست )
ذخایر متحرک پروتئین 25 درصد از کل پروتئین بدن را تشکیل مـیدهند و مخازن آمـینو اسیدها تقریبا 0.5گرم نیتروژن را بـه ازای هر کیلو گرم وزن بدن مـیباشد قسم عمده پروتئینـهای پلاسما توسز کبد ساخخته مـیشوند و غفط ایمونو گلوبینـها و igM که درون سیستم ایمنی بدن دخالت دارند بـه وسیله کبد سنتز نمـیشوند این ترکیبات بوسیله پلاسما سل ها و ماکروفاژها سنتز تولید مـیشوند (ایمونو گلو بین G (igG)به دلیل کوچک بودن زیـاد مـیتواند از جفت عبو نماید .
پروتدین بنس جو نیز از یک زنجیره سبک ایمنو گلوبین تشکیل شده است
-کبد درون ساخت آلبومـین لیپوپروتئین فاکتورهای خونی و گلوبولینـها دخالت دارد شایـان ذکر هست که گلوبولینـها درون نقل و انتقال مواد مختلف درون خون نقش دارند مثلا CBGیـا ترانس کورتین ناقل کورتیزول است
از گلوبولینـهای دیگر مـیتوان SHBG , TBG نام برد
تعویض پروتئینـها یـا آمـینو اسیدها درون روده کبد و لوزالمعده خیلی سریع انجام مـیگیرد ولی این عمل درون کلاژن و عضلات با نیمـه عمری حدود چند صد روز صورت مـیگیرد نیمـه عمر کل پروتئین بدن حدود 80 روز است
-انسولین سبب تحریک برداشت آمـینو اسید بـه وسیله سلولهای عضلات و استرادیول سبب افزایش برداشت آمـینو اسید درون رحم مـیشود هورمون رشد و آدرنالین (اپی نفرین )مـیزان مصرف آمـینو اسیدها را درون بدن افزایش مـیذهد
عدم تعادل آمـینو اسیدهای غذایی باعث افزایش مقدار اسید درون پلاسما مـیشود و به نظر مـیرسد عدم تعادل درون عبور آمـینو اسیدها بـه داخل سلول و نیروی آن به منظور سنتز پروتئین بافتها جلوگیری شود
16 درصد هر پروتئین از نیتزوژن تشکیل شده است
1
6.25*100
--------------= شاخص پروتئین یـا کژلدال
16
بعضی از اعمال آلبومـین :
انتقل بسیلری از مواد از جمله اسیدهای چرب هورمونـهای استروئیدی(آلدسترون )کلسیم مس مقداری تریپتوفان پلاسما و برخی داروهای مثل آسپیرین و پنی سییلن G
تنظیم فشار اسمزی (حدود 60 درصد از پروتئین های پلاسما را آلبومـین تشکیل مـیدهد )
به عموان ذخیره آمـینو اسیدها ی بسیـاری از سلولها
به عنوان آمـینو اسید گیلیکوژنیک مـهم کـه در گرسنگی بـه وسیله کبد بـه گلوتبدیل مـیشود
حامل بیلی روبین غیر کنژوکه (قسمت اعظم بیلی روبین بـه صورت غیر کنژوکه مـیباشد )
انواع همو گلوبین
هموگلوبین رویـانی مانند E
هموگلوبین جنینی یـا F
هموگلوبینـهای بالغین مانند A-A2
کمتر از 2درصد هموگلوبینـهای موجود درون گلوبول قرمز بـه شکل غیر آنزیمـی باگلوکوز پیوند کووالانسی بر قرار مـیسازد کـه به این هموگلوبین هموگلوبین گلیکوزه یـا A1cمـی گویند . هرچه مقدار قند خون بیشتر باشد درون صد هموگلوبین A1cنیز افزایش مـی یـابد و اندازه گیری این نوع همو گلوبین درون بیماران دیـابتی فاکتور مـهمـی به منظور ارزیـابی وضعیت کنترل قند خون درون این بیماران درون گئشته مـیباشد
نکته اسید آمـینـه گلایسین درون سنز HEMEدخالت دارد
هاپتوگلوبین :
هاپتو گلوبین یک گلیکو پروتئینموجود درون در پلاسما هست که با اتصال بـه هموگلوبین خارج گلوبولی مانع عبور آن از گلومرهای کلیـه مـیشود .
به عبارتی دیگر هاپتو گلوبین ناقل هموگلوبین درون پلاسما است
هضم پروتئینـها :
اگر چه هضم روتئین از معده آغاز مـیشود ام قسمت اعظم آن درون پروگزیمال روده باریک هیدرولیز مـیشود .پپسین موخد درون معده یک اندوپپتیداز غیر اختصاصی بوده کـه پروتئینـها را به پپتیدهای کوچکر مـیشکند .پیش آنزیمـهای موجود درون ترشحات پانکراس هنگامـی کـه وارد روده شوند بوسیله انتروکیناز مترشحه دئودنوم غعال شده و سپس ترپسین بـه فعال بیشتر خود و سایر آنزیمـها ادامـه مـیدهد .
نتیجه هضم نـهایی داخل لمنی مقدار اسیدهی آمـینـه آزاد هست .ام بطور عمده پپتیدهای کوچک مـیباشد .
حضور الاستاز هم باعث مـیشود پیوندهای داخلی پروتئینـها شکسته شود .
اسید نوکلئیک هم بوسیله آنزیمـهای اختصاصی دیگر ریبونوکلئاز و دزوکسی ریبونوکلئاز شکسته مـیگردند حال اسیدهای آمـینـه آزاد از جداره روده کوچک مـیتوانند از جداره روده کوچک جذب شوند درون حالیکه پپتیدهای بزرگ توسط آنزیمـهای لبه
مسواکی BRUSH BORDER شکسته مـیشوند درون حالیکه پپتیدهای بزرگتر درون لبه مسواکی شگسته مـیشوند دی پپتیدها بـه داخل انتروسیتها جذب شده و توسط پپتیداز داخل سلولی شکسته مـیشوند .
جذب آمـینو اسیدها یک روند فعال و وابسته بـه به انرژی هست که دقیقا بـه انتقال سدیم مربوط است.
در واقع این طور تصور مـیرود کـه مکانیزم های آدنوزین تری فسفاتازیک شیب(گرادیـان) حمل بـه آنتروسیتها ایجاد مـیکنند .حاملهای مختلفی به منظور انواع مختلف اسیدهای آمـینـه بکار گرفته مـیشود .
اسیدهای آمـینـه .آنتروسیتهای روده کوچک را از طریق چرخه باب ترک مـیکنند .مقداری از آنـها ممکن هست برای ترمـیم و یـا تولید انرژی توسط انتروسیدها بکار مـیروند .
، جدول کامل آزمایش تخصصی خون کمبو کلسیم
[پرشین پت > > پروتئين ها - pug.ir جدول کامل آزمایش تخصصی خون کمبو کلسیم]
نویسنده و منبع | تاریخ انتشار: Thu, 27 Sep 2018 17:24:00 +0000